Hasznos tanácsok

Első indítás

STIHL láncfűrész indítása
  • Hidegen a kapcsolótengelyt szívatóra kell állítani. A hideg motorban a benzinkeverék lecsapódik a henger falára, mint a pára a hideg ablaküvegre. Ha már kellő mennyiségű keverék van a motorban, egy rövid ideig elindul a motor.
  • Ezután visszakapcsoljuk a szívatókart, és a motort félgáz állapotban indítjuk.
  • Miután beindult a motor, kis gázadásra visszamegy alapjárati helyzetbe a kapcsoló.

Alapjáraton nem szabad a gépet járatni, fokozatosan kell terhelni. Az alkatrészeknek össze kell kopniuk; ha Ön egy új autót vesz, biztos nem a parkolóban fogja kijáratni az első tank benzint!


  1. Először kb. 3/4 gázzal 5 percig vágunk vékony ágakat, majd 5 percet pihentetjük a gépet.
  2. Másodszor már teljes gázzal kb. karvastagságú ágakat vágunk 10 percig, majd a pihentetést megismételjük.
  3. Végül 10-15 percig combvastagságú ágakat vágunk, és egy rövid pihenő után már bátran használhatjuk a gépet.

A lánc feszítése

A vezetőlemez felszerelése előtt olajozzuk végig a vezető tetejét, majd szereljük fel a láncot. A lánc feszességét úgy kell beállítani, hogy a lap alján a lánc még ne lógjon, de még lazán elmozduljon. Csak éles, jó állapotú lánccal dolgozzon, ne erőltesse túl a fűrészt.

Javasoljuk, hogy mindig szakműhelyben javíttassa a gépét, mert drága manapság a tanulópénz!Azt már említettük, hogy a sok, vagy kevés olaj milyen káros a keverékben, de hasonlóan káros a sok benzin is. Ezért a karburátoron csak az alapjárati csavart szabad állítania, a H és az L jelű csavarokhoz csak Stihles szakember nyúlhat hozzá!

Sérült dugattyú

Ha rosszul van beállítva a két csavar:


  • Szegény keverékben kevés a benzin, a kevés benzin kevés olajat szállít, a motor pörög, mint amikor kifogy az üzemanyag a tankból. A motor túlmelegszik és megolvad a dugattyú;
Kormos dugattyú
  • Dús keverékben sok az égéstermék, ami lerakódik a motor belsejében, a sok korom idelőtt elkoptatja a motort, nő az üzemanyag-fogyasztás, és a füst az Ön egészségét is károsítja.

Ha nem emlékszik arra, hogy van-e olaj a benzinben, vegyen elő egy fehér papírlapot és csöppentsen rá néhány csepp benzint. Ha van benne olaj, akkor az eredeti csepp területén a benzin elpárolgása után jól látható olajfolt marad a lapon.


STIHL gyújtórendszer

FONTOS: Magas fordulaton tilos a gyújtást lekapcsolni, mert a gép meghibásodhat!


A jól beállított alapjárat a kuplung életét is megnöveli. Az alapjáratot mindig úgy kell beállítani, hogy a motor a láncot ne vigye. Ha ez nem sikerül, forduljon szakműhelyhez, mert a kuplungrugókat ki kell cserélni. Láncfékkel tilos a motort huzamosan járatni, mert sok hő keletkezik, és tönkremegy a kuplung, valamint a motorház.