STIHL történelem

1926: a kezdet

Andreas Stihl (1896-1976) vállalatot alapít a Stuttgarthoz közeli Bad Cannstattban.

A STIHL gépgyár első termékei gőzkazán tartozékok voltak.

1926: az első elektromos…

Megjelenik az első hosszított láncú elektromos meghajtású STIHL kurtítófűrész.

1929: az első benzinmotoros…

A STIHL piacra dobja az Andreas Stihl által tervezett első benzinmotoros fűrészt. A 45 kg súlyú berendezést két embernek kellett kezelnie, az erőforrás 6 lóerős volt.

Egy kis múltidézés

STIHL bemutató a múlt század elején.

Egy kis összehasonlítás

Múlt és jelen egymás mellett, minden különösebb kommentár nélkül, csak egyetlen mondattal: a két fűrész között „csekély” 65 év van…

1934: automatikus lánckenés

Az automatikus lánckenés kifejlesztésével a fűrészelés biztonságosabbá és komfortosabbá válik. (A képen egy mai fűrész lánckenő rendszere.)

Szintén ebben az évben fejleszti ki a STIHL a centrifugális kuplung technológiáját.

1938: BDK

Megjelenik a STIHL „BDK”, könnyűfém (krómbevonatú alumínium) hengerrel és „Elektron” házzal.

1950: BL, az egyemberes

Piacon az első, egy ember által kezelhető benzinmotoros láncfűrész, a STIHL BL. A 16 kg súlyú, kézzel állítható karburátorral szerelt gép lehetővé tette a fadöntést is.

1954: BLK

A STIHL BLK a világ első könnyített kivitelű (11 kg) láncfűrésze. Erre utal neve is, mely egy mozaikszó: „benzines, könnyű, kicsi”.

1957: aljnövényzet-tisztító

Megjelenik az első STIHL aljnövényzet-tisztító.

1959: a legenda

Megszületik a legendás STIHL CONTRA, a világ első sebességváltó nélküli láncfűrésze (6 LE, 12kg). Andreas Stihlt a világsajtó a „láncfűrészek atyja” névvel ruházza fel.

1964: antivibráció

A STIHL cég által kifejlesztett antivibrációs rendszer az egzakt módon kiszámított kiegyenlítő zónák segítségével minimálisra csökkenti a motor és a körbeforgó lánc rezgéseit. Ez a motoros fűrésszel folytatott erőkímélő munkát szolgálja.

1965: vágótárcsás

Megjelenik az első STIHL vágótárcsás gép.

1968: elektronikus gyújtás

A „STIHL 041 AV Electronic” motoros fűrésznél bemutatkozó elektromos gyújtóberendezés garantálja a megbízható indítást és a zavarmentes motorműködést, mivel a teljes fordulatszám-tartományban egyenletes gyújtószikrát biztosít. Nem tartalmaz megszakítót (gyorsan kopó alkatrészt), így hosszú életű. A gyújtóberendezés tökéletesen zárt, így teljesen érzéketlen a nedvességre és a szennyeződésekre.

1969: Oilomatic

Megjelenik az első fűrész Oilomatic önkenő lánccal.

1970: mennyiségszabályozás

A mennyiségszabályozású olajszivattyú a szállított olaj mennyiségét a fa fajtája és a vezetőlemez hossza szerint adagolja.

1970: szerszám nélkül

Szintén 1970 újdonsága a bajonettzárral ellátott szűrőház-fedél, melyet szerszám nélkül, egyetlen kézmozdulattal eltávolíthatunk, így a szűrő és a gyertya gyorsan, egyszerűen elérhető.

1970: közdarab

És még mindig 1970: a STIHL cég rugalmas közdarabot helyez el a porlasztó és a henger közé. Ez, mint egyfajta hőmérséklet- és vibrációs zár, gondoskodik a porlasztó működésének biztonságáról – még különlegesen magas környezeti hőmérséklet esetében is.

1972: QuickStop

A fokozott biztonság érdekében a STIHL kifejleszti a QuickStop kézi működtetésű gyors láncféket. Ez a technológia az ez évben megjelenő STIHL 031 AVE láncfűrészen jelenik meg először. A gép e megoldással, valamint a gázkar-reteszeléssel, a kézvédővel és az antivibrációs fogantyúval új normát teremt.

1976: egykaros

A STIHL egykaros kezeléssel a gép minden funkcióját – hidegindítás, indítás, leállítás – a kézifogantyú mellett található egyetlen karral vezérelhetjük. Ez nemcsak a gép egyszerű kezelését, de a biztonságot is szolgálja, hiszen a jobb kéz mindig a fogantyún marad.

1982: automatikus vészleállítás

A továbbfejlesztett QuickStop láncfék egy bizonyos nagyságú visszaütési erőnél automatikusan kiold, és a láncot a másodperc tört része alatt leállítja.

1984: sövényvágó

Piacra kerül az első STIHL sövényvágó.

1984: oldalsó

A STIHL megjelenik az oldalsó láncfeszítő rendszerrel, melynek segítségével a lánc oldalról, a lánckerék-fedélen át beállítható, így elkerülhető, hogy az éles fűrészlánc a kézhez hozzáérjen. Ez jelentős előrelépést jelentett a kezelési komfort és a biztonság területén.

1987: Ematic

Az Ematic vezetőlemez, az Oilomatic fűrészlánc, valamint a mennyiségszabályzó, illetve szállításcsökkentő olajszivattyú együttműködése révén minden csepp láncolaj oda jut, ahol szükség van rá, ezért olajutántöltésről nem kell gondoskodni. Ezzel a rendszerrel a vágógarnitúra hosszától és a fa fajtájától függően akár 50% láncolaj is megtakarítható!

1989: katalizátor

A STIHL motoros fűrészekhez kifejlesztett katalizátora csökkenti az el nem égett üzemanyag arányát a kipufogógázban, ezáltal 80%-kal kevesebb káros szénhidrogén kerül a környezetbe. Sorozatban kapható a D jelű modellekben.

1991: ElastoStart

A STIHL ElastoStart – az indítófogantyúba épített rezgéscsillapító gumielem -, a Dekoventil szelep, és néhány modellnél a kiegészítő üzemanyag-szivattyú gondoskodik a biztonságos indításról kevés, majdnem visszaütésmentes indítómozdulat mellett. (A Dekoventil dekompressziós szelep indításkor a hengerben lévő sűrítési végnyomás egy részének távozását teszi lehetővé, ezzel csökkenti az indítózsinórt terhelő húzóerőt.)

1992: az intelligens porlasztó

A STIHL IntelliCarb kompenzátor megakadályozza az üzemanyag-levegő keverék túldúsulását a légszűrő növekvő elszennyeződése esetén, így a motor teljesítménye állandó marad. A szűrőt csak akkor kell kitisztítani, ha felületének több, mint 80%-a eltömődött. Ezzel a megoldással csökken a karbantartási idő, és jelentősen nő a gazdaságosság.

1994: gyorsfeszítés

A STIHL lánc-gyorsfeszítés lehetővé teszi a láncfeszítést szerszám nélkül. Egy szárnyasanyával a lánckerék fedele meglazítható, és a lánc az állítókerékkel gyorsan és egyszerűen kézzel megfeszíthető. A kényelmi szolgáltatással felszerelt, C jelzésű gépeken ezt a megoldást B betű jelzi.

1995: QuickStop S

Új szabvány a biztonság érdekében: a QuickStop Super az első háromszorosan kioldódó láncfék. Kiegészítésül a visszaütés vagy a kézvédő által történő kioldáshoz, a fűrészlánc akkor is leáll, ha a kézifogantyút elengedi. A rendszer a C jelzésű modellekben található meg, Q betűvel jelezve.

1998: szerszám nélkül nyitható tartályelzárók

Új, speciális zárókupakok az üzemanyag és a lánckenőolaj tartályokhoz, lehetővé teszik a nyitást és a zárást külön szerszám használata nélkül.

2000: A STIHL első mentőfűrésze

A STIHL első mentőfűrésze az MS 460-as a mentőszolgálatok igényeinek megfelelően lett kialakítva (tűzoltóság, műszaki mentők és a katasztrófavédelem).

2006: a világ első intelligens motorfűrésze

MS 280-I a világ első intelligens mororfűrésze

Intelligens motorvezérlés felel az optimális motorteljesítményért minden helyzetben, így feleslegessé válik a kézi utánállítás.

A jövő…

A cég folyamatos fejlesztései könnyebbé teszik mind a háztartások, mind a professzionális kertgondozók, erdőgazdák, mezőgazdászok munkáját. 

A cég folyamatosan fejlődik és terjeszkedik.