Fűkaszák: kezelés, damilos fejek, kések

Az aljnövényzet-tisztítókat is különböző munkák elvégzésére tervezték.
• Szegélyvágókat otthoni kisebb munkálatokra, az aljnövényzet-tisztítókat teljesítményüktől függően részleges és egész napos fűvágásra ajánljuk.

Benzinmotoros szegélynyírók kisebb zöldterületek nyírásához: FS 38, FS 40, FS 55

Benzinmotoros szegélynyírók ház körüli munkákhoz (nagyobb telkekhez, nagyobb füves területek nyírásához): FS 56, FS 70 C-E

Benzinmotoros kaszák nagyobb területek gondozásához (gyomok eltávolításához, sarjak kivágásához, erős bozót és cserjék kivágásához): FS 91, FS 91 R, FS 94 C-E, FS 111, FS 120, FS 131, FS 235, FS 240, FS 260 C-E

Professzionális motoros kaszák (erdő- és tájgondozók, valamint útkarbantartók számára. Bozót és elvadult növényzet eltávolításához): FS 360 C-EM, FS 410 C-EM, FS 460 C-EM, FS 490 C-EM, FS 561

Akkumulátoros szegélynyírók és kaszák (hobbikertészek és családi ház tulajdonosok számára. Zajérzékeny területeken: FSA 45, FSA 57, FSA 85, FSA 90, FSA 130, FSA 135

Elektromos szegélynyírók (ház körüli munkákhoz, zajérzékeny területeken, kövek, növények, kaspók menti területek és gyepszegély nyírására): FSE 31, FSE 52, FSE 60, FSE 81

Benzinkeverék: ha ön már rendelkezik egy másik kétütemű géppel, és azt is szeretné az új STIHL 1:50 es keverékkel járatni, fokozatosan kell átállnia az új keverékre, mert a dugattyú tetején lehet, hogy vastag koromréteg alakult ki.
Ha a két keverék közül az egyik lúgos a másik pedig savas hatású, volt akkor a dugattyú tetejéről hirtelen leválhat egy nagydarab korom, megsértheti a dugattyú oldalát, vagy a benzinből túl sok olajat köt le és olajszegény keveréket idéz elő.

Az új keverékre való átállás két lépésben történik.
1. a benzintankot 2/3 rész régi benzin keverékkel, és 1/3 rész új benzinkeverékkel kel feltölteni és így kell használni a gépet.
2. a második tanknál az arányokat pont fordítva kell keverni: 1/3 régi benzin keverékkel, és 2/3 rész új benzinkeverékkel kel feltölteni.
Ha ezt is kijárattuk, akkor biztos volt elég ideje lebontani a koromszemcséket az új keveréknek és megóvtuk a dugattyúnkat is.
Ezután már csak az új keveréket használjuk.

Első indítás, bejáratás

Alapjáraton nem szabad a gépet bejáratni, fokozatosan kell terhelni.

Ha lehetősége van rá damilos fejel kezdje a gép bejáratását:

1. Először 5 percig vágunk vékonyabb füvet, majd 5 percet pihentetjük a gépet.
2. Másodszor teljes gázzal vastagabb füvet 10 percig kell vágni, majd a pihentetést megismételjük, és be is van járatva. Ha kést használunk hasonlóan járjunk el, körfűrészt bejáratáshoz ne használjunk.

A kaszákat teljes gázzal kell használni, különben eldugul a kipufogó. Ne rángassuk a gázt!

Damilos fejek felszerelése,  feltöltése

A damilt érdemes legalább 2 napig vízben áztatni és szilikont fújni közé akkor nem olvad össze nagy melegben.

Ügyeljünk a helyes gép beállításra is! A hevedert úgy állítsuk be, hogy a vágókör a talaj felett párhuzamosan forogjon és ne érje a földet, mert akkor hamar fogy a damil és a környezetet is szennyezzük!

Ha egy fát kell körbevágni, a védőt kell a fához érinteni nem a damilt.

  • Mindig csak az előírt vastagságú damilt használjuk, hiszen a késnek is az élével vágunk.
  • A vastag damil jobban terheli a motort, és a fej idő előtti kopását okozza.
  • Ügyeljünk arra, hogy vágás közben az akadályokat a védőernyővel próbáljuk körbejárni, és ne a damillal közelítsük meg, mert így a vágóeszközök élettartalma megsokszorozódik.

A szögletes keresztmetszetű damilnak jobb a nyíróhatása, de köves területekre nem ajánlott, mert ha kővel érintkezik, hamarabb elszakad, mint a kerek.

Gépünket használat után azonnal takarítsuk le, mert rászárad a fű!

Milyen vágófejet válasszak?

  • Erősebb gyomtól – csalán, lucerna – egészen ujjnyi vastag sarjakig érdemes késeket használni.
  • Bokros, fás részekhez körfűrészlapot, de csak a körfűrészhez kialakított védőernyővel, a motor teljesítményét figyelembe véve.

A damilos fej kiválasztása előtt érdemes átgondolni, milyen a talaj:

  • Az AutoCut (félautomata) fejek puha, laza talajnál ajánlottak, mert ezeket, ha leszakad a damil, teljes fordulat mellett a földhöz kell koccantani, és ilyenkor újabb szálat ad ki.
  • A SuperCut (automata) fejet köves területekhez javasoljuk, itt elég, ha gázt adunk, és maximális fordulaton önműködően adagolja ki a damilt.

Zsírzás, kések

Az új fejeket már nem kell zsírozni ha nincs rajta zsirzó.

  • A kések élezésének szakszerű leírását a kés dobozának belső felületén megtaláljuk.
  • Érdemes gyakran, de keveset élezni (a késnek mindig csak a külső fele vág).

A körfűrészlapot minden tankoláskor érdemes egyszer meghúzni reszelővel, így mindig éles lesz.

Kölcsönadni nem szabad, inkább mi menjünk és fűrészeljük össze.

Ön azért választotta a Stihlt, mert hosszútávon gondolkodik, ezért jó minőségű anyagokat használ a gép kezeléséhez, és figyelmet fordít a karbantartásra.

Aki kölcsönkér arra törekszik, hogy minél rövidebb idő alatt elvégezze a munkát, de mivel nem a sajátja ezért rákölteni nem akar, ebből következik az a szomorú tapasztalat, hogy minden második javítási ok, kölcsönkért géppel történik.

A géplopás elkerülése véget ügyeljünk a tárolásra, szállításra, és munkavégzés közben még rövid időre se hagyjuk magára a gépet.

Egy jó tanács: kezelje úgy a gépét, mint a feleségét, tartsa karban, és ne adja senkinek kölcsön, így sokáig hűséges partnerre számíthat.